Svatojánské putování po katedrále

Svatojánské putování po katedrále

Již příští pondělí 24. června budeme opět putovat po katedrále. Na tento den totiž připadá svátek Narození Jana Křtitele a v kapli právě tohoto předchůdce Ježíše Krista bude v 07:00 sloužit P. Jozef Sudor mši k jeho oslavě.

Jan Křtitel se narodil svaté Alžbětě ještě dříve, než se Panně Marii narodil malý Ježíšek. Jejich setkání jsme si před nedávnem připomněli na svátek Navštívení Panny Marie. Jan v mládí odešel do pouště, kde žil asketickým životem a našel duchovní sílu k tomu, aby ve svých 30 letech vystoupil jako kazatel. Ve svých plamenných promluvách kázal proti všem nešvarům tehdejší společnosti, které ale lidstvo provází od jeho úsvitu a budou až do jeho konce. Měl úspěch a svoje stoupence na znamení nového začátku křtil ve vodách Jordánu. Když ale začal kázat proti tehdejšímu nejmocnějšímu muži v Izraeli Herodu Antipovi, tak ho to stálo hlavu. 

Všechny ty, které Jan pokřtil však převyšuje jeden nenápadný syn tesaře z Nazareta. Jan se sice Kristovu přání bránil, ale nakonec Ježíše pokřtil, z nebe se snesla holubice Ducha svatého a vydala znamení o tom, že Kristus je vpravdě Syn Boží. 

V katedrále je Janu Křtiteli zasvěcena jedna z bočních kaplí, kde také budeme slavit jeho svátek. Mimo to se ještě v severní boční lodi můžete přede mší svatou zastavit u obrazu Petra Brandla, který zobrazuje křest Krista.

Použité zdroje a literatura:
  • https://biblickedilo.cz/nabidka-materialu/bible-v-liturgii/liturgicky-rok-c/jan-krtitel/

Aktuality & články

  • Novým kanovníkem Metropolitní kapituly bude od soboty Radek Tichý

    Novým kanovníkem Metropolitní kapituly bude od soboty Radek Tichý

    V sobotu bude o mimořádných kapitulních zpívaných nešporách od 17:00 instalován nový kanovník Metropolitní kapituly  Radek Tichý. 

  • 100 let od narození ThDr. Antonína Lišky

    100 let od narození ThDr. Antonína Lišky

    V úterý 17. září pamatujeme na dalšího našeho kanovníka, od jehož narození tento den uplyne přesně 100 let, ThDr. Antonína Lišku, CSsR.

  • V sobotu oslavíme v kapli sv. Kříže svátek Povýšení svatého Kříže

    V sobotu oslavíme v kapli sv. Kříže svátek Povýšení svatého Kříže

    V sobotu 14. září slavíme svátek Povýšení svatého Kříže. Svatému Kříži je zasvěcena pozoruhodná kaple v chórovém ochozu chrámu. Z důvodů památkové ochrany se však při ranním putování přesuneme do vedlejší kaple svatého Ondřeje. 

  • V pondělí oslavíme titulární slavnost v kapli svaté Ludmily

    V pondělí oslavíme titulární slavnost v kapli svaté Ludmily

    Ranní mši svatou v pondělí 16. září o svátku sv. Ludmily oslavíme opět v rámci našeho cyklu Putování katedrálou v další z bočních kaplí. První historicky doložené české kněžně je totiž zasvěcena hned první kaple v jižní boční lodi, postavená během dostavby chrámu ve II. polovině 19. století. Jedná se tak pro změnu o jednu z nejmladších částí naší katedrály, na jejíž výzdobě se podílela řada významných umělců zejména z období první československé republiky, dokončována byla až v 50. letech 20. století.

  • V sobotu uplyne 100 let od narození probošta Jaroslava Škarvady

    V sobotu uplyne 100 let od narození probošta Jaroslava Škarvady

    V sobotu 14. září uplyne 100 let od narození výrazné osobnosti moderních dějin naší metropolitní kapituly a jejího probošta, biskupa Jaroslava Škarvady (*14.9.1924 – +14.6.2010). Většina z nás má dodnes v živé paměti jeho laskavou tvář, díky jeho nasazení a mimořádně plodnému působení v Čechách i v zahraničí však jeho jméno jistě nezapomenou ani příští generace.

  • V sobotu přijme jáhenské svěcení Jan Hála

    V sobotu přijme jáhenské svěcení Jan Hála

    Celá církev se raduje a my s ní, neboť v sobotu 7. září přijme při mši svaté slavené v 10:00 z rukou pomocného biskupa pražského a probošta Metropolitní kapituly Mons. Václava Malého jáhenské svěcení bohoslovec pražské arcidiecéze Jan Hála. Přijďme jej všichni v tento sváteční den podpořit nebo alespoň vzpomeňme v modlitbě.

Děkujeme, že při návštěvě katedrály respektujete tato základní omezení