Pohřeb brigádního generála Zbyňka Čeřovského

Pohřeb brigádního generála Zbyňka Čeřovského

Ve středu 3. července proběhne v 16:00 v katedrále pohřeb generála Čeřovského.

Dne 25. června 2024 zemřel ve Vojenské nemocnici v Praze brig. generál ing. Zbyněk Čeřovský, příslušník letectva ČSL, který byl za svůj postoj v srpnu 1968 nejenom propuštěn z armády a nakonec skončil v civilním zaměstnání, člen Charty 77, aktivista, ale byl také vězněm v Plzni na Borech spolu s Václavem Havlem, Jiřím Dienstbierem, Ing. Valešem, Albertem Černým, P. Františkem Líznou, Janem Litomyským, Petrem Pospíchalem, Dominikem Dukou a dalšími… Po propuštění byl vyhoštěn se svou rodinou do NSR, kde jeho manželka Libuše pracovala v rádiu Svobodná Evropa a synové odjeli na studia do USA. Později se navrátil do svobodné Československé republiky, kde prožil závěr svého života. Byl jmenován brigádním generálem prezidentem M. Zemanem společně s tehdejším velitelem Vojenské nemocnice ve Střešovicích gen. Zavoralem. Zde také zemřel za přítomnosti svého syna, protože za života se již rozloučil jak se svou manželkou tak se svým mladším synem. Plánovaný pohřeb se odehraje v katedrále sv. Víta 3. července v 16:00 odpoledne. Odpočinutí lehké dej mu Pane!

Použité zdroje a literatura:
  • https://www.facebook.com/dominik.kardinal.duka

Aktuality & články

  • Novým kanovníkem Metropolitní kapituly bude od soboty Radek Tichý

    Novým kanovníkem Metropolitní kapituly bude od soboty Radek Tichý

    V sobotu bude o mimořádných kapitulních zpívaných nešporách od 17:00 instalován nový kanovník Metropolitní kapituly  Radek Tichý. 

  • 100 let od narození ThDr. Antonína Lišky

    100 let od narození ThDr. Antonína Lišky

    V úterý 17. září pamatujeme na dalšího našeho kanovníka, od jehož narození tento den uplyne přesně 100 let, ThDr. Antonína Lišku, CSsR.

  • V sobotu oslavíme v kapli sv. Kříže svátek Povýšení svatého Kříže

    V sobotu oslavíme v kapli sv. Kříže svátek Povýšení svatého Kříže

    V sobotu 14. září slavíme svátek Povýšení svatého Kříže. Svatému Kříži je zasvěcena pozoruhodná kaple v chórovém ochozu chrámu. Z důvodů památkové ochrany se však při ranním putování přesuneme do vedlejší kaple svatého Ondřeje. 

  • V pondělí oslavíme titulární slavnost v kapli svaté Ludmily

    V pondělí oslavíme titulární slavnost v kapli svaté Ludmily

    Ranní mši svatou v pondělí 16. září o svátku sv. Ludmily oslavíme opět v rámci našeho cyklu Putování katedrálou v další z bočních kaplí. První historicky doložené české kněžně je totiž zasvěcena hned první kaple v jižní boční lodi, postavená během dostavby chrámu ve II. polovině 19. století. Jedná se tak pro změnu o jednu z nejmladších částí naší katedrály, na jejíž výzdobě se podílela řada významných umělců zejména z období první československé republiky, dokončována byla až v 50. letech 20. století.

  • V sobotu uplyne 100 let od narození probošta Jaroslava Škarvady

    V sobotu uplyne 100 let od narození probošta Jaroslava Škarvady

    V sobotu 14. září uplyne 100 let od narození výrazné osobnosti moderních dějin naší metropolitní kapituly a jejího probošta, biskupa Jaroslava Škarvady (*14.9.1924 – +14.6.2010). Většina z nás má dodnes v živé paměti jeho laskavou tvář, díky jeho nasazení a mimořádně plodnému působení v Čechách i v zahraničí však jeho jméno jistě nezapomenou ani příští generace.

  • V sobotu přijme jáhenské svěcení Jan Hála

    V sobotu přijme jáhenské svěcení Jan Hála

    Celá církev se raduje a my s ní, neboť v sobotu 7. září přijme při mši svaté slavené v 10:00 z rukou pomocného biskupa pražského a probošta Metropolitní kapituly Mons. Václava Malého jáhenské svěcení bohoslovec pražské arcidiecéze Jan Hála. Přijďme jej všichni v tento sváteční den podpořit nebo alespoň vzpomeňme v modlitbě.

Děkujeme, že při návštěvě katedrály respektujete tato základní omezení