100 let od narození ThDr. Antonína Lišky

100 let od narození ThDr. Antonína Lišky

V úterý 17. září pamatujeme na dalšího našeho kanovníka, od jehož narození tento den uplyne přesně 100 let, ThDr. Antonína Lišku, CSsR.

V pražské metropolitní kapitule však působil poměrně krátce. Jejím členem se stal v roce 1987 a o rok později přijal z rukou J. Em. Františka kardinála Tomáška biskupské svěcení. V roce 1991 se stal na několik týdnů druhým generálním vikářem, následně po rezignaci kardinála Tomáška na úřad pražského arcibiskupa v březnu téhož roku působil krátce jako administrátor pražské arcidiecéze a následně opět jako generální vikář. Již v srpnu 1991 však byl jmenován biskupem českobudějovické diecéze, tím jeho působení v pražské arcidiecézi i metropolitní kapitule skončilo. Nového úřadu se ujal 9. listopadu. Diecézi vedl následujících 11 let až do 25.9.2002, kdy rezignoval. Poslední dva roky v úřadu českobudějovického biskupa mu s řízením diecéze pomáhal další z našich kanovníků, biskup-koadjutor Jiří Paďour OFMCap., který ho po rezignaci v čele diecéze nahradil. O rok později Antonín Liška v Českých Budějovicích umírá a místo posledního odpočinku nalezl na hřbitově sv. Otýlie.

Předchozí kněžské působení Antonína Lišky bylo poznamenané zejména komunistickou perzekucí církve. Členem řádu redemptoristů se stal v roce 1944, v dubnu 1950 pak byl s ostatními řeholníky internován a následně strávil 40 měsíců nucených prací v pomocných technických praporech.   Na kněze byl vysvěcen tajně 22.9.1951 biskupem Kajetánem Matouškem. Následně pracoval v zemědělství a v dělnických profesích. Kněžskou službu mohl začít veřejně vykonávat až v roce 1971.

Na našeho zesnulého kanovníka pamatujeme zvláště nyní v den jeho nedožitých 100. narozenin a vzpomeneme na něj také při nedělní mši svaté v 10:00.

 

Text: Ing. Ondřej Stříteský

Foto: Knihovna pražské metropolitní kapituly, Biskupství českobudějovické

Aktuality & články

  • Putování po katedrále zamíří ve čtvrtek 19. září do Ostatkové kaple

    Putování po katedrále zamíří ve čtvrtek 19. září do Ostatkové kaple

    Ve čtvrtek 19. září na svátek sv. Januária nás zavede náš cyklus Putování po katedrále do jedné z nejstarších a nejcennějších kaplí v chórovém ochozu chrámu, vybudované prvním dómským stavitelem Matyášem z Arrasu.

  • Novým kanovníkem Metropolitní kapituly bude od soboty Radek Tichý

    Novým kanovníkem Metropolitní kapituly bude od soboty Radek Tichý

    V sobotu bude o mimořádných kapitulních zpívaných nešporách od 17:00 instalován nový kanovník Metropolitní kapituly  Radek Tichý. 

  • V sobotu oslavíme v kapli sv. Kříže svátek Povýšení svatého Kříže

    V sobotu oslavíme v kapli sv. Kříže svátek Povýšení svatého Kříže

    V sobotu 14. září slavíme svátek Povýšení svatého Kříže. Svatému Kříži je zasvěcena pozoruhodná kaple v chórovém ochozu chrámu. Z důvodů památkové ochrany se však při ranním putování přesuneme do vedlejší kaple svatého Ondřeje. 

  • V pondělí oslavíme titulární slavnost v kapli svaté Ludmily

    V pondělí oslavíme titulární slavnost v kapli svaté Ludmily

    Ranní mši svatou v pondělí 16. září o svátku sv. Ludmily oslavíme opět v rámci našeho cyklu Putování katedrálou v další z bočních kaplí. První historicky doložené české kněžně je totiž zasvěcena hned první kaple v jižní boční lodi, postavená během dostavby chrámu ve II. polovině 19. století. Jedná se tak pro změnu o jednu z nejmladších částí naší katedrály, na jejíž výzdobě se podílela řada významných umělců zejména z období první československé republiky, dokončována byla až v 50. letech 20. století.

  • V sobotu uplyne 100 let od narození probošta Jaroslava Škarvady

    V sobotu uplyne 100 let od narození probošta Jaroslava Škarvady

    V sobotu 14. září uplyne 100 let od narození výrazné osobnosti moderních dějin naší metropolitní kapituly a jejího probošta, biskupa Jaroslava Škarvady (*14.9.1924 – +14.6.2010). Většina z nás má dodnes v živé paměti jeho laskavou tvář, díky jeho nasazení a mimořádně plodnému působení v Čechách i v zahraničí však jeho jméno jistě nezapomenou ani příští generace.

  • V sobotu přijme jáhenské svěcení Jan Hála

    V sobotu přijme jáhenské svěcení Jan Hála

    Celá církev se raduje a my s ní, neboť v sobotu 7. září přijme při mši svaté slavené v 10:00 z rukou pomocného biskupa pražského a probošta Metropolitní kapituly Mons. Václava Malého jáhenské svěcení bohoslovec pražské arcidiecéze Jan Hála. Přijďme jej všichni v tento sváteční den podpořit nebo alespoň vzpomeňme v modlitbě.

Děkujeme, že při návštěvě katedrály respektujete tato základní omezení