Varhanní festival již potřinácté

Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze ve spolupráci se Správou Pražského hradu pořádá v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha třináctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Svatovítské varhanní večery.

Letošní ročník v pěti večerech nabídne posluchačům jedinečné zážitky z výkonů vynikajících umělců v okouzlujícím prostředí majestátní svatovítské katedrály.

Jako první rozezní katedrální varhany mimořádná osobnost varhanního umění – varhaník pařížské baziliky sv. Klotildy, Olivier Penin. Tato hvězda svého oboru přednese program z děl dvou velikánů varhanní literatury, Johana Sebastiana Bacha a Césara Francka.

Varhaník Adam Viktora je široké kulturní veřejnosti známý jako dirigent a umělecký vedoucí souboru Ensemble Inégal. Na druhém z festivalových večerů však posluchače osloví sólovým vystoupením, kdy představí hudbu od J. S. Bacha přes Roberta Schumanna a Felixe Mendelssohna-Bartholdy k virtuóznímu B. A. Wiedermannovi.

Kouzlo francouzské hudby zcela ovládne večer v podání Marie Pochopové. Tato představitelka mladší generace se silným hudebním cítěním rozehraje paletu pestrých harmonií dvou velikánů francouzské hudby 20. století – Maurice Duruflé a Jehana Alaina.

Čtvrtý koncert mladý slovenský varhaník, Štefan Iľaš, věnuje rozmanitému repertoáru. Přednese hudbu Rakouska, Německa, Francie i své domoviny; od romantismu po žhavou současnost; od mystických kusů po efektní.

Varhaník Jan Doležel a trumpetista Stanislav Masaryk zakončí festival jednou z nejkrásnějších kombinací hudebních nástrojů. Vedle úchvatných barokních skladeb pro trubku zaplní svatovítský chrám i varhanní hudba Janáčkova, Regerova či Franckova. Český varhaník působící v německém Erlangenu a slovenský trumpetista hrající v České filharmonii tak vytvoří slavnostní závěr celého letošního festivalu.

Lístky zakoupíte v aplikaci GoOut na Svatovítské varhanní večery 2024 – Vstupenky na festivaly, 2. 7. – 30. 7. ve městě Praha – GoOut

Autor: Tým webu katedrály

Foto: Člověk a víra

Aktuality & články

  • V sobotu přijme jáhenské svěcení Jan Hála

    V sobotu přijme jáhenské svěcení Jan Hála

    Celá církev se raduje a my s ní, neboť v sobotu 7. září přijme při mši svaté slavené v 10:00 z rukou pomocného biskupa pražského a probošta Metropolitní kapituly Mons. Václava Malého jáhenské svěcení bohoslovec pražské arcidiecéze Jan Hála. Přijďme jej všichni v tento sváteční den podpořit nebo alespoň vzpomeňme v modlitbě.

  • Při nedělní mši svaté si připomeneme výročí smrti Antonína Bořka-Dohalského

    Při nedělní mši svaté si připomeneme výročí smrti Antonína Bořka-Dohalského

    Při nedělní mši svaté v 10:00, která je v katedrále pravidelně sloužena za živé a zemřelé členy naší metropolitní kapituly, pamatujeme zvláště na mimořádně statečného Kristova kněze, kanovníka a hrdinu protinacistického odboje ThDr. Antonína Bořka-Dohalského z Dohalic, od jehož mučednické smrti v koncentračním táboře Osvětim uplyne v úterý 3. září 82 let.

  • Páteční uzavírka Pražského hradu

    Páteční uzavírka Pražského hradu

    Oznamujeme vám, že celý areál Pražského hradu včetně zahrad a návštěvnických objektů bude v pátek 30. 8. 2024 ze státně-reprezentačních a provozních důvodů od 13:00 veřejnosti uzavřen. Vstupenky budou v prodeji do 12:00 hodin a poslední vstup do návštěvnických objektů bude možný ve 12:20 hodin. Bohužel to znamená, že se neuskuteční tradiční páteční mše svatá v 18:00.

  • V kapli sv. Jana Křtitele oslavíme svátek Stětí sv. Jana Křtitele

    V kapli sv. Jana Křtitele oslavíme svátek Stětí sv. Jana Křtitele

    Ve čtvrtek 29. srpna oslavíme svátek Stětí sv. Jana Křtitele. Naše putování katedrálou nás tak zavede opět do jedné z kaplí v chórovém ochozu naší katedrály, kde oslavíme ranní mši svatou v 7:00.

  • O nedělní mši svaté v katedrále si připomeneme památku kanovníků Otakara Švece a Jaroslava Kulače

    O nedělní mši svaté v katedrále si připomeneme památku kanovníků Otakara Švece a Jaroslava Kulače

    Nedělní mši svatou v 10:00 pravidelně slouží kanovníci Metropolitní kapituly u svatého Víta v Praze a modlíme se při ní právě za živé i zemřelé členy pražské metropolitní kapituly, kterých se v naší katedrále během jejích tisíciletých dějin vystřídaly již stovky. Byla mezi nimi řada významných osobností napříč staletími, které se zapsaly nejen do dějin stavby katedrály. 

  • Ferdinand I. a výstavba varhanní kruchty

    Ferdinand I. a výstavba varhanní kruchty

    V souvislosti s letošním výročím 460 let od smrti císaře a krále Ferdinanda I. Vám přinášíme první článek o stavebním vývoji naší katedrály v době jeho vlády. 

Děkujeme, že při návštěvě katedrály respektujete tato základní omezení